Tein jenkkityylisen burgerin, joka sisältää pihvin lisäksi kahta eri juustoa, pekonia, marinoitua punasipulia ja rucolaa. Ero pikaruokaloiden purilaisiin on melkoinen - hyvät maut ja tuoreet raaka-aineet tekevät niistä täysin eri ruokalajit.
Itse vähän laiskottelin, ja ostin valmissämpylät - tarkoituksena oli toki leipoa sämpylät ja tehdä herkulliset hampparit alusta asti itse, mutta aika ei tällä kertaa siihen riittänyt. Leipomiseen olisi mennyt se pari tuntia, koska taikina kohoaa pitkään. Joten näillä mentiin, ostin kaupasta hampurilaissämpylöiden sijaan moniviljasämpylät, joiden päällä oli siemeniä. Myytävät hampurilaissämpylät ovat omaan makuuni liian 'pullaisia', ja nämä raaka-aineet ansaitsivat parempaa.
Toinen työvaihe, jossa oikaisin, oli majoneesin teko. Omatekoinen voittaa aina kaupan valmismajoneesit, mutta jääkaapissa sattui olemaan jäljellä Samurai-majoneesia (tulinen paprikamajoneesi), joka sopi tähän tarkoitukseen hyvin.
Pihvit valmistin perinteisestä lihamureketaikinasta, josta saa murekkeen ja jauhelihapihvien lisäksi valmistettua esimerkiksi lihapullia. Ohje on Kotiruoka-kirjasta, joka on varmasti yksi Suomen parhaista ja kattavimmista keittokirjoista. Siinä on lähes kaikkeen peruskokkaamiseen ohjeet, joita on helppo soveltaa omaan käyttöön. Suosittelen ehdottomasti kyseisen opuksen ostamista!
Tässä raaka-aineet (hamppareita tulee sellainen 4-6, riippuen sämpylöiden ja pihvien koosta)
Pussi sämpylöitä valinnan mukaan
Majoneesia, omatekoista tai valmista (paprikamajoneesi sopii mielestäni parhaiten)
Jauhelihapihvit:
500g naudan jauhelihaa
1prk (2dl) kermaviiliä
1 kananmuna
1dl korppujauhoja
1 sipuli
mausteet
Itse tykkään maustaa taikinan suolalla, pippurilla, paprikajauheella ja ripauksella basilikaa. Tällä kertaa lisäsin taikinaan myös Habanerokastiketta, joka on hyvin samantyyppinen Tabascon kanssa, mutta vahvempi. Kastiketta saa tiputella ihan runsaalla kädellä, että se maistuu.
Marinoitu punasipuli:
2 punasipulia
0,5dl punaviinietikkaa
0,5dl öljyä
1/2 tl suolaa
2 rkl sokeria
Juustoina käytin Lidlistä saatavaa Valley Spire cheddarjuustoa ja perinteistä Valion Aura-juustoa.
Lisäksi vielä pekonia ja tuoretta rucolaa!
Tee näin:
Jos teet itse sämpylät, kannattaa tottakai aloittaa niistä. Ohjeita on netti pullollaan - niistä vaan valitsemaan mieluisa.
Seuraavaksi kannattaa tehdä marinoitu punasipuli, jota voi jäähdyttää n. 2 tuntia, jolloin se maustuu parhaimmaksi mahdolliseksi, tai nopeuttaa jäähdytystä siirtämällä kattila jääkaappiin (vasta sen viilennettyä kädenlämpöiseksi). Kiehauta pienessä kattilassa punaviinietikka, sokeri ja suola. Lisää punasipulit ohuina viipaleina (sekoittamalla hajoavat hyviksi rinkuloiksi) ja kiehauta. Lisää öljy (itse käytin oliiviöljyä) ja sekoittamisen jälkeen anna viilentyä ja maustua kaikessa rauhassa.
Seuraavaksi siirrytään pihvitaikinan valmistukseen.
Sekoita korppujauhe ja neste kulhossa - itse tykkään käyttää kermaviiliä, koska taikina saa mielestäni hyvän rakenteen. Muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi vesi ja kerma.
Anna nesteen turvota hetki ja lisää silputtu sipuli. Sipulin voi heittää hetkeksi pannulle ruskistumaan, jolloin sen maku laimenee, mutta itse tykkään lisätä sen taikinaan ihan sellaisenaan.
Seuraavaksi lisää taikinaan muna, mausteet ja jauheliha ja sekoita tasaiseksi.
Pihvit voi muotoilla kostutetulla työlaudalla tangosta sopivan kokoisiksi, mutta itse ihan ronskisti otan käteensopivan määrän taikinaa ja pyörittelen pallosta litteän pihvin.
Pihvit voi valmistaa uunissa, mutta suosittelen niiden paistamista pannulla nokareessa voita.
Pihvien ollessa lähes kypsiä, laita pekonit pannulle kypsymään ja lisää pihvin päälle ensin cheddarjuusto ja cheddarin päälle Aurajuusto. Anna pihvien paistua pannulla ja juuston sulaa osittain pihvien päälle.
Seuraavaksi ollaankin jo kasausvaiheessa!
Valmisämpylät voi paistaa pannulla, paahtaa paahtimessa tai uunissa - ihan miten itse tykkää.
Voitele lämpimiin sämpylöihin majoneesia ja aloita kasaaminen pihvistä (&juustoista). Lisää juustojen päälle rapea pekoni ja marinoitu punasipuli, ja viimeiseksi muutama lehti tuoretta rucolaa. Voilá!
Helppo, simppeli ja voittaa perinteiset salaatti-tomaatti-kurkku-hampurilaiset mennen tullen!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti